Wat is AIML?

AIML staat voor Artificial Intelligence Markup Language ofwel kunstmatige intelligentie opmaaktaal. AIML is ontwikkeld door de Amerikaanse computerwetenschapper Richard Wallace eind jaren negentig. Hij creëerde de chatbot ALICE en won meerdere malen de fel begeerde Loebner prijs.

Gebruiker: Goedemiddag Mitsuku, met Michael van Dorp van Management Support.
Mitsuku: Goedemiddag? Het is ochtend hier. (Lees verder op managementsupport.nl »).


Introductie

Van Eliza naar ALICE

AIML vormde de basis voor wat aanvankelijk een zeer uitgebreide Eliza was, genaamd "ALICE" ("Kunstmatige Linguïstische Internet Computer Entiteit"), die driemaal de jaarlijkse Loebner Prize Competitie in Kunstmatige Intelligentie won en tevens de Chatterbox Challenge Kampioen was in 2004.

Omdat de A.L.I.C.E. AIML-set is vrijgegeven onder de GNU GPL, en omdat de meeste AIML-interpreters worden aangeboden onder een gratis of open source-licentie, zijn veel "Alicebot-klonen" gemaakt op basis van de oorspronkelijke implementatie van het programma en de kennisbasis van AIML. Gratis AIML-sets in verschillende talen zijn ontwikkeld en beschikbaar gesteld door de gebruikersgemeenschap. Er zijn AIML-interpreters beschikbaar in Java, Ruby, Python, C ++, C #, Pascal en andere talen. De stichting ontwikkeld een eigen AIML platform. Op dit moment is hiervan circa 90% gerealiseerd. Met behulp van dit eigen platform zal de chatbot Xia worden opgezet. Het platform wordt ontwikkeld in CodeIgniter 4.

Mitsuku

De chatbot Mitsuku wint aan populariteit. Mede door het voor de derde keer op rij winnen van de Loebner prijs. Mitsuku is gemaakt door Steve Worswick, uit engeland. Mitusku draait op het Pandorabots platform en is online beschikbaar.

Standaard

Een semi-formele specificatie en een W3C XML-schema voor AIML zijn beschikbaar. Inmiddels is het AIML geevolueerd tot versie 2.0. Pandorabots heeft hiervan een overzicht.